Voor leerkrachten

Poepsel is geen wondermiddel.

Maar baat het niet, dan schaadt het niet.

De leerkracht houdt er in het ergste geval alleen wat (extra) buikspieren aan over.

Poepsel’s Schoolprojecten

Het voorlezen uit Poepsel help!

Zindelijkheid tja we hebben het allemaal eens moeten leren. Weet jij het nog? Kon jij het PATS BOEM in één keer?

Dit is altijd een lastig punt. Niet alleen voor de leerkrachten en ouders, maar vooral voor het kindje die dit zelf nog niet onder controle heeft. Scholen mogen kinderen die niet zindelijk zijn weigeren op school of zijn niet verplicht het kind te ondersteunen is het geval van een ongelukje.

Natuurlijk gaat dit de leraren aan het hart, want niemand wil een kind aan zijn of haar lot overlaten. Maar daarentegen, gaat dit weer ten koste van de zorg van de rest van de klas. Dit noemen wij het spagaat effect, het één is nooit belangrijker dan het ander zo is een keuze is lastig.

Maar voor het kind is het toch het ergste. Deze kan doordat zij zindelijkheidsproblemen hebben last krijgen van faalangst/wc angst en schaamte en gaat altijd ten koste van de zelfzekerheid van het kind. Sommige kinderen worden wat opstandig, of krijgen er woestbuien van. Denk eraan dat dit er toe kan leiden, dat wanneer andere kinderen uit de groep dit door krijgen, het kind zelfs last kan krijgen van pesterijen. Wanneer kinderen hier vervelende ervaringen mee hebben gehad. Daarbij kun je ook denken aan een rot gevoel of soms zelfs straf, het kan dat ze het als een nare gebeurtenis ervaren die zich elke dag weer opnieuw herhaald, of ze die ervaring weer doormaken.                                                             Lees verder>>>>>

Samen komen we er wel toch?

Als leerkracht wil je natuurlijk de kinderen die met deze onzekerheid over hun zindelijkheid rond lopen helpen. Doe dit door er in de groep regelmatig erover te praten. Veel kinderen hebben een verkeerd idee over poep.

Poepsel is geschreven met een knipoog naar poep en zorgt altijd voor een gespreksonderwerp. De kinderen en ook leerkracht gaan om de haverklap een gevoel ervaren, dit zal uitlopend zijn, van gegiechel, naar ieuw, getsie, of geschater. Het boek is geschreven zonder er doekjes om te winden en heeft kinderen voor het afronden ook gevraagd om hun input.

Je kunt alles van Poepsel vinden, maar dat het een gesprek zal losmaken is zeker. Kinderen gaan makkelijk over het onderwerp praten en wees voorbereid, want waarschijnlijk laat ieder kind in de klas hierna, heeeeel graaaag weten wanneer een grote boodschap heeft plaatsgevonden in de WC en welke drol ze daar hebben aangetroffen.

Doordat het onderwerp poep nu de lachers op de hand heeft zal het een kind die problemen met poepen heeft, juist stimuleren met de rest mee te praten en makkelijker op tijd naar de WC te gaan.

Poepsel is geen wondermiddel maar baat het niet, dan schaadt het niet. De leerkracht houdt er in het ergste geval alleen wat (extra) buikspieren aan over.

Scholen kleurwedstrijd

Doe mee, met de hele school

Bespreek het onderwerp in een school project.

Maak kans op verschillende prijzen.

  • Boeken pakket voor de schoolbieb
  • Een voorleesmiddag en signeersessie met de auteur
  • En nog veel meer
Schrijf je nu in

Begrijpend lezen

Heeft uw school het boek in de schoolbibliotheek?

Download nu de bijlage voor de leerlingen ter bevordering van begrijpend lezen.

Download hier het formulier

  • Spraakmakend onderwerp 100%
  • Educatief 80%
  • Humor gehalte 90%
  • Verhaal met een grote boodschap 🙂 100%

Binnenkort is op deze website een begrijpend lezen template beschikbaar voor scholen.  

Geef de vragenlijst over het boek mee aan de oudere kinderen die Poepsel lenen uit de school bibliotheek. De reden voor deze vragenlijst is simpel. Poepsel is een kort en krachtig boekje, hierdoor lezen oudere kinderen het snel uit. Door de vragen te laten maken, zorg je ervoor dat de uitdaging groot genoeg is. Op deze manier draagt het ook bij aan begrijpend lezen.

Resultaten

Wat je ook van Poep vindt, het zal altijd een emotie geven. Of dit nou een ….Vies, Vrolijk, Angstig, Giechelend of zelf Wenkbrauwen ophalend effect zal geven. Het is altijd reden voor een gesprek.

Nadat het boekje klaar was om gepubliceerd te worden, is er door kinderen uit groep 6 t/m 8 een test fase geweest.

De klas werd opgesplitst in twee groepen. Groepje 1 ging het boek met de leerkracht lezen. Groepje 2 ging kreeg het verhaal voorgelezen door de auteur. Hierna vulde de kinderen een vragenlijst anoniem in. Uit het resultaat bleek dat alle kinderen dezelfde ervaring deelde over de inhoud van het boek, of dit nu voorgelezen werd of zelf gelezen werd. Ze waren het zelfs eens welk hoofdstuk het meest werd gewaardeerd. Wel bleek dat de kinderen die het boek zelf hadden gelezen, redelijk wat moeilijke woorden tegenkwamen. Hier lag dus een uitdaging voor hen.

Waarom is de test uitgevoerd in de bovenbouwgroep? De meest voorkomende reactie op Poepsel is dat men vaak van mening is dat kinderen uit de bovenbouw groepen uit de poep fase zijn. Nou wij kunnen zeggen, niets is minder waar.

 

Bekijk actieve school projecten

Wilt u een bestelling doen voor de schoolbibliotheek?

U kunt bij de uitgeverij uw vraag stellen, over inkoop korting bij grotere bestellingen.

Koop je meer exemplaren tegelijk zonder het oogmerk te hebben die door te verkopen, dan gelden in de wet vastgelegde maximale kortingen. Deze bedragen 5 procent bij een afname ineens van 10 exemplaren of meer, en 10 procent bij een afname ineens van minimaal 30 exemplaren. Bij een afname van 100 exemplaren tegelijk kan de korting in onderling overleg worden vastgesteld.
Tip!  Bespreek met samenwerkende scholen onderling een gezamenlijke bestelling te plaatsen, zo kunt u ook gebruikmaken van een inkoopvoordeel.
Kijk ook op veelgestelde vragen
Neem contact op met de uitgeverij

Geïnteresseerd in het Boek?

Heeft u 5 of meer boeken aangeschaft? Poepsel heeft dan een cadeautje voor u.

  1. U heeft 5 of meer exemplaren aangeschaft.
  2. Stuur hierna een kopie van uw aankoopbewijs per e-mail retour naar ons
  3. U ontvangt dan binnen 2 weken een pakket boekleggers voor uw schoolbibliotheek of gewoon om uit te delen.
Bestel het hier

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

14 + 9 =

Heeft u vragen over uw bestelling? Neem contact op met de uitgeverij.

6 + 4 =

Print Friendly